Zutis

Zutis ar līdaku



Sagatavotu, nenodīrātu zuti uzliek vārīties verdoša ūdeni ar sāli, sīpolu, vircēm, seleriju, pētersīļa sakni un pusi lauru tapas, un lēnām, apm. 45 min. laikā izvāra mīkstu. Līdaku vāra ar tām pašām piedevām, tikai 30 min. uz ātras uguns. Kad abas zivis gatavas, samīca sviestu ar miltiem un līdz ar kādu lāsi zuša buljona skābu krējumu, pētersīļa zaļumiem un dillēm, pieliek
Recepte apskatīta: 1227
Skatīt recepti

Zutis brūnalus mērcē



Sagatavotus zušus lēnām izvāra gatavus ar alu un garšvielām pagatavotā mērcē. Pasniedzot mērci, pieliek sviestu. Pasniedz ar sausiem kartupeļiem.
Recepte apskatīta: 1214
Skatīt recepti

Alū vārīts zutis



Sagatavotu, gabalos sagrieztu zuti izsutina gatavu ar garšvielām uzvārītā alū. Var ari ņemt uz pusēm alu ar ūdeni. Zuša gaļu izņem, mērci izkāš, un satumina ar sviestā iejauktiem miltiem.
Recepte apskatīta: 1096
Skatīt recepti

Cepts zutis 2



Notīrītu zuti, nomazgā, sagriež trīs pirkstu platuma gabalos, vispirms apviļā miltos, tad sakultā jēlā olā, ar sāli, un beidzot berztā maizē vai miltos, cep sabrūninātā sviestā uz mazas uguns 6 - 8 min. no abām pusēm iebrūnu. Pasniedz galdā ar izkausētu sabrūninātu sviestu, citrona šķēlēm, un kartupeļu vai gurķu salātu piedevām.
Recepte apskatīta: 1423
Skatīt recepti

Taukos cepts zutis



Sagatavotu, gabalos sagrieztu zuti uzliek vārīties ar verdošu sālsūdeni un ātri uzvāra, pēc tam uz sietiņa notecina, apviļā ola, miltos un berztā baltmaizē un cep peldus karstos taukos. Galdā ēdienu pasniedz ar citrona šķēlēm, salātiem vai majonēzes mērci.
Recepte apskatīta: 1372
Skatīt recepti

Zuša frikasejs



5—6 pers. 1 kg zuša, sāls, 2 karotes sviesta, 1/2 karotes miltu, 1/2 glāzes buljona, 1/2 glāzes skāba krējuma, 1/2 citrona, 2 olu dzetenumi.

Zuti notīra, nomazgā un ar visu ādu sadala apm. divu pirkstu platuma gabalos, apkaisa ar sāli un ļauj kādu 1/2 st. stāvēt. Tad katlā izkausē sviestu, iekuļ sviestā miltus, pielej klāt buljonu un skābu krējumu, šai

Recepte apskatīta: 1672
Skatīt recepti

Cepts zutis



1 kg zutis, 1 ola, rīvmaize, milti, 1 citrons, sāls.

Zutim novelk ādu, nogriež spuras, iztīra iekšas, nomazgā, sagriež glītos gabaliņos apmēram 2 pirkstu platumā, apkaisa ar sāli, iemērc miltos, olā, rīvmaizē, cep karstā sviestā vai taukos abas puses viegli brūnas. Sakārto uz trauka, pārlej karstu sviestu, uzliek citronu šķēlītes, vārītus kartupeļus, garnēt var ar zaļumiem.


Recepte apskatīta: 2610
Skatīt recepti

Zušu rulāde (saldēta)



800 gr zuša, 1 ola. 2 olu baltumi, 1 litrs ūdens, pipari, vircas, sīpoli. 14 lap. baltā želatīna.

Zutim novelk ādu, nogriež spuras, atgriež vaļā muguru, izņem asaku un iekšas; novārītu olu sakapā, zuti pārgriež šķērsām uz pusēm, uzkaisa sāli. piparus, olu, sarullē, sasien. Ūdenim pieliek vircas, sāli, liek zuti verdošā ūdenī, vāra 5 - 6 min., tad 20 min. patur

Recepte apskatīta: 1595
Skatīt recepti

Marinēts zutis



2 kg zušu, 1 litrs ūdens, galda etiķis, pipari, laurulapas, 100 g sīpolu, sāls, 1-2 burkāni.

Ja zuši dzīvi, tad iedur astē un pakausī, lai notek asinis, iegrieztās vietās uzkaisa sāli. Novelk ādu, nogriež spuras, sagriež  2 - 3 pirkstu platos gabaliņos, liek verdošā ūdeni, pieliek vircas, sāli. etiķi, 2 - 3 min. pavāra, novelk no uguns, patur karstumā 5

Recepte apskatīta: 1981
Skatīt recepti

Produktu masa

Produkts Litrs Tējkarote Ēdamkarote Tējas gl.
Ūdens 1000 5 18 250
Eļļa 860 5 20 240
Etiķis 1000 5 15 250
Cukurs 800 10 25 230
Pūdercukurs - 10 25 180