« Iepriekšējā Ievārījumi, želejas, kompoti Nākošā »

Brūkleņu ievārījums.

Brūklenes — 2 kg, āboli — 0,5 kg, bumbieri — 0,5 kg, cukurs — 1 kg, kanēlis — pēc garšas, krustnagliņas — pēc garšas, pomeranču miza — 2—3 gab.

Brūklenes izlasa, saber sietiņā, kuru vairākas reizes iegremdē tīrā, aukstā ūdenī, tad lieko ūdeni notecina. Ogas pārliek katlā un bez ūdens piedevas savāra mīkstas. Izšķīdušām ogām pievieno cukuru. Cukuru aprēķina 1/2 no ogu svara, vai arī pievieno pēc garšas. Ievārījumam pievieno garšvielas: rupjo kanēli, krustnagliņas, novārītu, no baltās daļas atbrīvotu un smalkās strēmelītēs sagrieztu pomeranča mizu.
Kā piedevas brūkleņu ievārījumam var pievienot ābolus, bumbierus, plūmes, ķirbjus, burkānus, cukurbietes. Minētās piedevas liek apmeram 1/4 — 1/3 no ogu svara. Ābolus nomizo, izdur serdes un sagriež 1/2 pirksta biezos gabaliņos. Bumbierus nomizo, pārgriež uz pusēm, lielākos četrās daļās un izgriež serdes daļu. Katrai daļai jābūt klāt kātiņam, kuru nogriež īsāku un nokasa baltu. Ja šos augļus vēlas ievārījumā veselus, tad tos pievieno īsi pirms ievārījuma gatavības un savāra mīkstus, bet vēlams neizjukušus. Ja vēlas izjukušus — vienādu masu, tad piedevas pievieno brūklenēm pašā sākumā. Pievienojot brūkleņu ievārījumam ķirbjus, tos nomizo, izgriež mīksto daļu, sagriež ar robaino sakņu nazīti glītos gabaliņos un pievieno īsi pirms ievārījuma gatavības. Burkānus un cukurbietes iepriekš savāra mīkstus un izmaļ caur gaļas mašīnu.
Gatavu, karstu brūkleņu ievārījumu sapilda tīros, lielākos traukos, ieteicams māla podos. Pēc atdzišanas pārkaisa ar cukuru pirksta biezā kārtā un nosien ar dubultsalocītu pergamentpapīru.
Pievienots: 2010-08-06
Recepte apskatīta: 10342


printer


mailPievienot favoritiem
mailRokomendet draugam
Vai Jūs uzskatāt šo recepti par noderīgu?

Produktu masa

Produkts Litrs Tējkarote Ēdamkarote Tējas gl.
Ūdens 1000 5 18 250
Eļļa 860 5 20 240
Etiķis 1000 5 15 250
Cukurs 800 10 25 230
Pūdercukurs - 10 25 180